spisekunst.dk

Gratin Dauphinois Classique

franskkartoflergratinvegetarsk
Gratin Dauphinois Classique

Gratin Dauphinois er en klassisk fransk ret lavet af skiver af kartofler, der er bagt i fløde og ost, hvilket giver en cremet og lækker konsistens.

Tid90 min
Portioner4
Sværhedsgradmellem

Ingredienser

  • kartofler(gerne bagekartofler eller anden god type)
    1 kg
  • fløde(kan være sød eller letfløde)
    500 ml
  • hvidløg(knust eller finthakket)
    2 styk
  • revne oste(fx Gruyère eller Emmental)
    200 g
  • salt(tilsmagning)
    1 tsk
  • peber(tilsmagning)
    1 tsk
  • muskatnød(friskrevet for bedste smag)
    1 tsk
  • smør(til smørrelse af fadet)
    50 g

Fremgangsmåde

  1. 1

    Forvarm ovnen til 160 grader Celsius.

    5 min
    160
    ovnen er varm, og du kan mærke varmen omkring
  2. 2

    Skræl kartoflerne og skær dem i meget tynde skiver

  3. 3

    I en skål, bland fløden med hvidløg, salt, peber og muskatnød.

    5 min
  4. 4

    Smør en bageform med smør og læg et lag af kartoffelskiver i bunden.

    5 min
  5. 5

    Hæld en del af flødeblandingen over kartoflerne og drys med et lag revet ost.

    5 min
  6. 6

    Gentag lagene med kartofler, fløde og ost, indtil alle ingredienser er brugt, afslut med ost på toppen.

    15 min
  7. 7

    Bag gratinen i ovnen i ca. 1 time, indtil den er gylden og boblende.

    60 min
    160
    overfladen er gyldenbrun, og duften af bagte kartofler spreder sig
  8. 8

    Lad gratinen hvile i 10 minutter før servering.

    10 min

Tags

franskkartoflergratinvegetarsk

Kommentarer

Karen

Denne Gratin Dauphinois var perfekt til vores søndagsmiddag med familien.

★★★★★
Mette

Jeg tilføjede lidt hvidløg til retten og det gav en fantastisk smag.

★★★★
Jonas

Denne ret var helt klart en hit til vores picnic i parken.

★★★★