spisekunst.dk

Frederiksborg Hærmandens Brødtærte med Æblebid

desserttærtedanskæble
Frederiksborg Hærmandens Brødtærte med Æblebid

En klassisk dansk brødtært med en lækker æblefyldning, perfekt til dessert eller som en sød snack.

Tid90 min
Portioner8
Sværhedsgradmellem

Ingredienser

  • hvedemel(gerne sigtet)
    200 g
  • smør(koldt og skåret i terninger)
    100 g
  • flormelis(til dejen)
    50 g
  • æg(stort)
    1 stk.
  • æbler(gerne syrlige)
    2 stk.
  • skåret i tern)
    og
  • marcipan(kan erstattes med mandelmel for en nødderig variant)
    100 g
  • sukker(til æblefyldet)
    50 g
  • kanel(kan justeres efter smag)
    1 tsk.
  • fløde(kan være let fløde eller fuldfed)
    1 dl
  • vaniljesukker(kan erstattes med vaniljeekstrakt)
    1 tsk.
  • æg til pensling(for en gylden overflade)
    1 stk.

Fremgangsmåde

  1. 1

    Forvarm ovnen til 180 grader C

  2. 2

    Bland hvedemelet, smørret og flormelis i en skål, og smuldr ingredienserne sammen med fingrene, indtil de ligner groft sand.

    5 min
    rumtemperatur
    dejen skal være smuldret og ensartet
  3. 3

    Tilsæt ægget og saml dejen hurtigt. Læg dejen i folie og lad den hvile i køleskabet i 30 minutter.

    30 min
    køleskab
    dejen skal være kold og fast
  4. 4

    Imens dejen hviler, forbered æblefyldet. Bland æbletern, sukker, kanel og marcipan i en skål.

    10 min
    rumtemperatur
    æblerne skal være dækket af sukker og krydderier
  5. 5

    Tag dejen ud af køleskabet, og rull den ud på et meldrysset bord til en cirkel, der passer til en tærteform.

    10 min
    rumtemperatur
    dejen skal være smidig og ikke klistre
  6. 6

    Læg dejen i tærteformen og prik bunden med en gaffel. Forbag bunden i 10 minutter.

    10 min
    180
    bunden skal være let gylden
  7. 7

    Fordel æblefyldet jævnt over den forbagte bund.

    5 min
    rumtemperatur
    fyldet skal være jævnt fordelt
  8. 8

    I en skål, pisk fløden, vaniljesukkeret og et æg sammen, og hæld det over æblefyldet.

    5 min
    rumtemperatur
    blandingen skal være ensartet
  9. 9

    Pensl kanten af tærten med det ekstra æg, og bag tærten i ovnen i 30-35 minutter, eller indtil den er gylden og fyldet er fast.

    35 min
    180
    tærten skal være gyldenbrun og fast i midten
  10. 10

    1

  11. 11

    Lad tærten køle af i 10 minutter før servering.

    10 min
    rumtemperatur
    tærten skal være let varm, men ikke brændende

Tags

desserttærtedanskæble

Kommentarer

Anne

Den lækre æblebid gav tærten en dejlig friskhed!

★★★★★
Mads

Helt perfekt til en eftermiddagssnack i skoven med vennerne!

★★★★
Ida

Brødtærten var lidt tør, men æblestykkerne gav en god smag.

★★★★★