Grøntsagsgratin under Oliekrisen 1973

En klassisk grøntsagsgratin, der blev populær under oliekrisen i 1973. Denne opskrift kombinerer en række sunde grøntsager med en cremet sauce og smeltet ost, hvilket gør den perfekt som hovedret eller tilbehør.
Ingredienser
- kartofler(skrællede og skåret i tynde skiver)500 g
- gulerødder(skrællede og skåret i skiver)300 g
- blomkål(skåret i små buketter)200 g
- broccoli(skåret i små buketter)200 g
- løg(finthakket)1 stk
- fløde(kan erstattes med mælk for en lettere variant)2 dl
- revet ost(brug en god smeltende ost)100 g
- salt(juster efter smag)1 tsk
- peber(juster efter smag)1 tsk
- muskatnød(revet)1 tsk
Fremgangsmåde
- 1
Forvarm ovnen til 200 grader Celsius.
5 min200ovnen er varm - 2
Kog kartofler, gulerødder, blomkål og broccoli i en gryde med letsaltet vand i ca. 5-7 minutter, indtil de er let møre.
7 minn/agrøntsagerne skal være let møre, men ikke helt gennemkogte - 3
Dræn grøntsagerne og læg dem i et ovnfast fad.
2 minn/agrøntsagerne skal være dryppende, men ikke vandige - 4
I en skål, bland fløden, løg, salt, peber og muskatnød. Hæld blandingen over grøntsagerne.
3 minn/ablandingen skal være jævnt fordelt - 5
Drys den revne ost over retten.
2 minn/aosten skal dækkes jævnt over grøntsagerne - 6
Bag gratinen i ovnen i ca. 25-30 minutter, eller indtil osten er smeltet og let gylden.
30 min200osten skal være boblende og gyldenbrun - 7
Lad gratinen hvile i 5 minutter før servering.
5 minn/aretterne vil være lettere at skære og servere
Tags
Kommentarer
Grøntsagsgratin med gulerødder og kartofler var perfekt til madpakken
Den sprøde top af parmesan på grøntsagsgratinen var virkelig lækker
Grøntsagsgratin var en god måde at bruge de sidste rester af grøntsager på under oliekrisen