spisekunst.dk

Grøntsagsgratin under Oliekrisen 1973

gratingrøntsageroliekrisennemtsundt
Grøntsagsgratin under Oliekrisen 1973

En klassisk grøntsagsgratin, der blev populær under oliekrisen i 1973. Denne opskrift kombinerer en række sunde grøntsager med en cremet sauce og smeltet ost, hvilket gør den perfekt som hovedret eller tilbehør.

Tid45 min
Portioner4
Sværhedsgradnem

Ingredienser

  • kartofler(skrællede og skåret i tynde skiver)
    500 g
  • gulerødder(skrællede og skåret i skiver)
    300 g
  • blomkål(skåret i små buketter)
    200 g
  • broccoli(skåret i små buketter)
    200 g
  • løg(finthakket)
    1 stk
  • fløde(kan erstattes med mælk for en lettere variant)
    2 dl
  • revet ost(brug en god smeltende ost)
    100 g
  • salt(juster efter smag)
    1 tsk
  • peber(juster efter smag)
    1 tsk
  • muskatnød(revet)
    1 tsk

Fremgangsmåde

  1. 1

    Forvarm ovnen til 200 grader Celsius.

    5 min
    200
    ovnen er varm
  2. 2

    Kog kartofler, gulerødder, blomkål og broccoli i en gryde med letsaltet vand i ca. 5-7 minutter, indtil de er let møre.

    7 min
    n/a
    grøntsagerne skal være let møre, men ikke helt gennemkogte
  3. 3

    Dræn grøntsagerne og læg dem i et ovnfast fad.

    2 min
    n/a
    grøntsagerne skal være dryppende, men ikke vandige
  4. 4

    I en skål, bland fløden, løg, salt, peber og muskatnød. Hæld blandingen over grøntsagerne.

    3 min
    n/a
    blandingen skal være jævnt fordelt
  5. 5

    Drys den revne ost over retten.

    2 min
    n/a
    osten skal dækkes jævnt over grøntsagerne
  6. 6

    Bag gratinen i ovnen i ca. 25-30 minutter, eller indtil osten er smeltet og let gylden.

    30 min
    200
    osten skal være boblende og gyldenbrun
  7. 7

    Lad gratinen hvile i 5 minutter før servering.

    5 min
    n/a
    retterne vil være lettere at skære og servere

Tags

gratingrøntsageroliekrisennemtsundt

Kommentarer

Mette

Grøntsagsgratin med gulerødder og kartofler var perfekt til madpakken

★★★★★
Anders

Den sprøde top af parmesan på grøntsagsgratinen var virkelig lækker

★★★★
Ida

Grøntsagsgratin var en god måde at bruge de sidste rester af grøntsager på under oliekrisen

★★★★