spisekunst.dk

Klassisk kringle

kringledansk bagværksnack
Klassisk kringle

Klassisk kringle er en traditionel dansk bagværk, kendetegnet ved sin sprøde skorpe og bløde indre. Perfekt til kaffe eller te.

Tid115 min
Portioner10
Sværhedsgradmellem

Ingredienser

  • hvedemel(gerne type 00 for bedre glutenudvikling)
    500 g
  • gær(fresk gær)
    25 g
  • mælk(let opvarmet)
    250 ml
  • sukker(kan justeres efter smag)
    75 g
  • smør(blødt)
    100 g
  • og dej)
    pensling
  • æg(til pensling)
    1 stk.
  • salt(for smag)
    1 tsk.
  • perlesukker(til drys)
    100 g
  • stødt kardemomme(valgfrit)
    1 tsk.

Fremgangsmåde

  1. 1

    Opløs gæren i den let opvarmede mælk i en stor skål.

    5 min
    ingen
    gæren skal være helt opløst
  2. 2

    Tilsæt sukker, salt, blødt smør, og kardemomme til mælkeblandingen.

    2 min
    ingen
    blandingen skal være ensartet
  3. 3

    Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen og ælt dejen godt indtil den er glat og elastisk.

    10 min
    ingen
    dejen skal være blød og smidig
  4. 4

    Lad dejen hæve i en skål dækket med klæde i ca. 1 time eller indtil den er fordoblet i størrelse.

    60 min
    lunt sted
    dejen skal være dobbelt så stor
  5. 5

    Del dejen i to og rul hver del til en lang stang, der formes til en kringle.

    10 min
    ingen
    dejen skal være let at forme
  6. 6

    Læg kringlerne på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve i yderligere 30 minutter.

    30 min
    lunt sted
    kringlerne skal hæve let
  7. 7

    Tænd ovnen på 200 grader Celsius.

    5 min
    200
    ingen
  8. 8

    Pensl kringlerne med et sammenpisket æg og drys perlesukker over.

    5 min
    ingen
    ægget skal dække hele overfladen
  9. 9

    Bag kringlerne i ovnen i ca. 15-20 minutter, eller indtil de er gyldne.

    20 min
    200
    de skal være gyldne og lyde hule, når man banker på dem
  10. 10

    1

  11. 11

    Lad dem køle af på en bagerist inden servering.

    10 min
    ingen
    de skal være let kolde at røre ved

Tags

kringledansk bagværksnack

Kommentarer

Mette

Den klassiske kanel giver en skøn smag

★★★★★
Lars

Perfekt til morgenmad med en god kop kaffe

★★★★
Ida

Kringle er altid et hit til fødselsdage

★★★★★