spisekunst.dk

Langtidshævet Surdej inspireret af Christiania 1971

surdejbrødbagningdansk mad
Langtidshævet Surdej inspireret af Christiania 1971

Denne opskrift på langtidshævet surdej er inspireret af de traditionelle metoder fra Christiania i 1971. Den giver et lækkert, sprødt brød med en dyb smag.

Tid340 min
Portioner8
Sværhedsgradmellem

Ingredienser

  • hvedemel(gerne økologisk)
    500 g
  • rugmel(gerne fuldkorn)
    100 g
  • vand(lunkent)
    350 ml
  • surdej(aktiv og boblende)
    150 g
  • salt(havsalt anbefales)
    10 g

Fremgangsmåde

  1. 1

    Bland hvedemel, rugmel og salt i en stor skål.

    5 min
  2. 2

    Tilsæt surdejen og det lunkne vand til melblandingen. Rør indtil alt er godt blandet og der ikke er tørre ingredienser tilbage.

    5 min
  3. 3

    Dæk skålen med et viskestykke og lad dejen hæve i 4-6 timer ved stuetemperatur, indtil den er synligt hævet.

    240 min
  4. 4

    Vend dejen ud på et meldrysset bord og form den til et rundt brød. Lad den hvile i 30 minutter.

    30 min
  5. 5

    Forvarm ovnen til 250°C. Placer en bageplade i ovnen for at varme op.

    15 min
    250
    ovnen skal være varm og klar
  6. 6

    Læg dejen på en bagepapirbeklædt plade og snit et mønster i overfladen med en skarp kniv.

    5 min
  7. 7

    Bag brødet i ovnen i 25-30 minutter, indtil det er gyldent og lyder hult, når du banker på bunden.

    30 min
    250
    brødet skal være sprødt og dufte dejligt
  8. 8

    Tag brødet ud af ovnen og lad det køle af på en bagerist i mindst 1 time, før det skæres.

    60 min

Tags

surdejbrødbagningdansk mad

Kommentarer

Karen

Denne surdej er perfekt til weekendbrunch med avocado og pocherede æg.

★★★★★
Jonas

Jeg tilføjede lidt hakkede nødder til surdejen - det gav en dejlig knasende tekstur.

★★★★
Mette

Surdejen var fantastisk til en picnic i skoven med skinke og ost.

★★★★